Αποκωδικοποιώντας το κούνημα της ουράς.

Το κούνημα της ουράς του σκύλου αποκαλύπτει τις προθέσεις του και στέλνει ισχυρό μήνυμα στα ζώα που βρίσκονται απέναντί του, προκαλώντας τους -υπό ορισμένες συνθήκες- αύξηση των καρδιακών παλμών και άλλες αντιδράσεις, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές.

Χαρούμενη Σκυλοπαρέα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά είχαν ταχύτερους καρδιακούς παλμούς και εμφάνιζαν ίχνη διέγερσης και στρες όταν παρακολουθούσαν σκυλιά που κρατούσαν την ουρά τους περισσότερο στα αριστερά. Δεν συνέβη το ίδιο, ωστόσο, όταν η ουρά κινούνταν περισσότερο προς τα δεξιά ή δεν κινούνταν καθόλου. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η παράξενη επικοινωνία δεν είναι εκούσια και παραμένει άγνωστο αν το ζώο συνειδητοποιεί τι ακριβώς βλέπει. Πρόκειται για μια αυτόματη αντίδραση που γεννάται από τη δομή του εγκεφάλου, εξηγεί ο Giorgio Vallortigara, διευθυντής του τμήματος νευρολογίας και νόησης ζώων.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι αυτή η παράξενη επικοινωνία έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο τα δύο μισά του εγκεφάλου συνδέονται και επεξεργάζονται τις εμπειρίες. Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ομάδα είχε δείξει ότι όταν ένας σκύλος έχει μια θετική εμπειρία, όπως παραδείγματος χάρη όταν βλέπει το αφεντικό του, η δραστηριότητα αυξάνεται στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου το οποίο με τη σειρά του προκαλεί κούνημα της ουράς προς τα δεξιά. Αντιθέτως, μια αρνητική εμπειρία είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα προκαλώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου και περισσότερο κούνημα της ουράς προς τα αριστερά.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ουρά μόλις και δια της βίας γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι, καθώς οι σκύλοι ως γνωστόν κουνούν τις ουρές τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα, όμως είναι σαφές τι συμβαίνει αν κανείς παρακολουθήσει τη σκηνή στο βίντεο και βέβαια σε αργή κίνηση.

Στην τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο το κούνημα της ουράς από τη μία ή την άλλη πλευρά επιδρούσε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν το σκυλί από τα άλλα σκυλιά. Έτσι φόρεσαν στα σκυλιά ειδικές συσκευές με τις οποίες καταγραφόταν ο καρδιακός παλμός και τους επέβαλαν να παρακολουθήσουν ταινίες στις οποίες εμφανίζονταν σκύλοι που κουνούσαν τις ουρές τους κατά τη μία ή την άλλη πλευρά. Για να είναι απολύτως βέβαιοι τι συμβαίνει, οι επιστήμονες επανέλαβαν το ίδιο πείραμα και με ταινίες όπου εμφανίζονταν μόνο οι σιλουέτες των σκύλων. «Όταν τα σκυλιά έβλεπαν τα άλλα ζώα να κουνούν τις ουρές τους προς τα δεξιά, αντιδρούσαν με ηρεμία και ο καρδιακός τους παλμός δεν επιταχυνόταν. Όταν, όμως, εμφανίζονταν ζώα που κουνούσαν τις ουρές τους προς τα αριστερά, τότε βλέπαμε να καταγράφεται αύξηση του καρδιακού παλμού και μια σειρά συμπεριφορών που συνδέονται με το στρες, το άγχος και την επαγρύπνηση», εξηγεί ο δρ Vallortigara. Τα αγχωμένα ζώα κρατούσαν όρθια τα αυτιά τους, λαχάνιαζαν και κρατούσαν τα μάτια τους ορθάνοιχτα, επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Χαρούμενη Σκυλοπαρέα

Η πιο χαρούμενη Σκυλοπαρέα. 

 

Σχετικό βίντεο από Washington Post:

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

Sharing is Caring!

Comments are closed.