Οίστρος Γάτας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε, αλλά ντρεπόσασταν να ρωτήσετε

Όποιος γατόφιλος έχει δει τα απελπισμένα νιαουρίσματα και τριψίματα επί ώρες των καημένων θηλυκών, καταλαβαίνει πως η φύση έχει αρχίσει να καλεί την αγαπημένη του φίλη, η οποία βρίσκεται σε οίστρο και το φωνάζει.

Όταν κάνουμε λόγο για οίστρο, δεν εννοούμε παρά την περίοδο, κατά την οποία οι θηλυκές γάτες δέχονται να ζευγαρώσουν με τα αρσενικά και η οποία διαρκεί από δύο έως δεκαεννέα ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες.

cat_heraklionΟι γάτες εμφανίζουν τον πρώτο οιστρικό κύκλο τους σε ηλικία έξι με εννέα μηνών, ενώ σπανιότερα αυτός μπορεί και να εμφανιστεί νωρίτερα – στους τέσσερις μήνες – ή αργότερα – στην ηλικία των δώδεκα μηνών. Προκειμένου να εμφανιστεί ο πρώτος τους οίστρος, απαραίτητο είναι τα νεαρά θηλυκά να έχουν αποκτήσει το 80% του σωματικού βάρους μίας ενήλικης γάτας, δηλαδή να έχουν βάρος μεγαλύτερο από 2,3 με 2,5 κιλά.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η φωτοπερίοδος, αφού οι γάτες δεν εκδηλώνουν οίστρο αν η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού δεν ξεπερνά τις 10 ώρες. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Αντίστοιχη επίδραση με τον φυσικό φωτισμό έχει βέβαια και ο τεχνητός. Έχει παρατηρηθεί πράγματι, πως αν μία γάτα τοποθετηθεί σε δωμάτιο που φωτίζεται από λάμπα 100Watt, το γεννητικό της σύστημα θα δραστηριοποιηθεί, ενώ αν ο φωτισμός περιοριστεί σε λιγότερο από 8 ώρες το 24ωρο, αυτή θα σταματήσει να εμφανίζει οίστρους. Συνεπώς, οι οικόσιτες γάτες που βρίσκονται υπό την επίδραση τεχνητού φωτισμού μπορεί να εμφανίζουν οιστρικούς κύκλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η φυλή παίζει και αυτή ρόλο, αφού μιγάδες ή γάτες κοινής ευρωπαικής φυλής ενηβώνονται νωρίτερα από κάποιες γάτες καθαρόαιμων φυλών.

Γάτες τέλος που ζουν ομαδικά έρχονται σε οίστρο νωρίτερα σε σύγκριση με γάτες που ζουν μεμονωμένα. Η εμφάνιση του πρώτου οίστρου εξαρτάται από την εποχή γέννησης της κάθε γάτας. Για παράδειγμα. μια γάτα που γεννιέται τον Απρίλιο και μια που γεννιέται τον Ιούλιο θα εκδηλώσουν τον πρώτο τους οίστρο τον Ιανουάριο, σε ηλικία εννέα και έξι μηνών αντίστοιχα. Η πρώτη γάτα θα έχει μεν αποκτήσει το κατάλληλο σωματικό βάρος μέσα στο φθινόπωρο, εποχή όμως που ο ημερήσιος φωτισμός ήταν μικρότερος των δέκα ωρών.

Αν έχουμε κατά νου να βάλουμε τη γάτα μας να ζευγαρώσει και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ένα κεραμμύδι κάτω από το κεφάλι των μικρών της, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η ωοθυλακιορρηξία δεν συμβάινει αυτόματα, αλλά διεγείρεται από το ζευγάρωμα και συνήθως συμβαίνει 1-2 ημέρες μετά. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να πραγματοποιούνται τουλάχιστον τέσσερα ζευγαρώματα με τον επίδοξο γαμπρό.

Αντιθέτως, όταν επιθυμούμε τη στείρωση της γάτας μας – επέμβαση πολλαπλά ωφέλιμη τόσο για εκείνη όσο και για εμάς – καλό είναι αυτή να πραγματοποιείται σε περίοδο όπου το αναπαραγωγικό της σύστημα δεν είναι δραστηριοποιημένο, είτε δηλαδή κατά την άνοιστρη περίοδο (από Οκτώβριο έως Ιανουάριο), είτε κατά την διάρκεια των μεσοίστριων διαστημάτων.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

Sharing is Caring!

Comments are closed.