Στείρωση: μία απόφαση που δεν σηκώνει αναβολή.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τετράποδα θανατώνονται σε καταφύγια ή βρίσκουν τραγικό θάνατο από αυτοκίνητα, ασθένειες και φόλες. Βασική αιτία ο υπερπληθυσμός τους: δεν υπάρχουν αρκετά καλά σπίτια για όλα αυτά τα ζώα. Ο τεράστιος αριθμός των ανεπιθύμητων και εγκαταλειμμένων ζώων θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά με τη στείρωση. Υπολογίζεται ότι μια αδέσποτη γάτα και οι απόγονοί της θα φέρουν στον κόσμο μέχρι και 420.000 γατάκια σε 7 χρόνια. Ποιοί είναι όμως οι λόγοι που καθιστούν τη στείρωση απαραίτητη;

  • Ο φίλος με τα μουστάκια θα ζήσει περισσότερο και καλύτερα:
Photo by Rodrigo Basaure.

Photo by Rodrigo Basaure.

Η στείρωση προφυλάσσει τις γάτες από πολλές επικίνδυνες ασθένειες, όπως καρκίνο της μήτρας ή των όρχεων, αλλά και από διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η Ιογενής Ανοσοποιητική Ανεπάρκεια της Γάτας (FIV). Η στείρωση της γάτας σας πριν τον πρώτο της οίστρο και του αρσενικού γάτου πριν τους 6 μήνες της ζωής του, προσφέρει την καλύτερη προστασία απ’ όλες αυτές τις ασθένειες και επίσης αποκλείει τις πιθανότητες να τραυματιστούν ή να το σκάσουν κατά την εποχή του ζευγαρώματος.

 

  • Η στειρωμένη γάτα δεν έχει οίστρο:

Ο οίστρος των θηλυκών εκδηλώνεται κάθε τρεις εβδομάδες την εποχή της αναπαραγωγής και διαρκεί τέσσερις με πέντε μέρες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η γάτα κλαίει συνεχώς και ουρεί περισσότερο απ’ ότι συνήθως – ενδεχομένως και εκτός λεκάνης, σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Όλα τα αρσενικά της περιοχής θα μαζευτούν έξω απ’ το σπίτι σας ουρλιάζοντας, ουρώντας στην αυλή ή στον ακάλυπτο και καβγαδίζοντας άγρια μεταξύ τους. Αν η γάτα σας βγει έξω, θα την κυνηγήσουν για να ζευγαρώσουν όλοι μαζί της.

 

  • Ο αρσενικός γάτος δεν θα αφήνει το άρωμα του στο σπίτι:

Ο αμεσότερη ίσως περίπτωση που θα αναθεωρήσετε πλήρως για την στείρωση είναι όταν μυρίσετε τα ούρα αρσενικού στο σπίτι! Το “ψέκασμα” όπως ονομάζεται η εναπόθεση μικρής ποσότητας ούρου πλούσιου σε φερορμόνες κυρίως σε κάθετες επιφάνειες, θυμίζει την μυρωδιά του κουναβιού, είναι το ίδιο διαπεραστική και διαποτίζει τα πάντα – ιδίως τα υφάσματα απ’ όπου βγαίνει δύσκολα. Ο γάτος θα ψεκάζει όπου βρει μέσα στο σπίτι, σε μια μάταιη προσπάθεια να διατρανώσει πως αναζητά ταίρι.

 

  • Λιγότερες οι πιθανότητες να μπλέξει σε γατοκαβγά ή να χτυπηθεί από αυτοκίνητο:

Μόλις ο αρσενικός μυρίσει γάτα σε οίστρο, θα κάνει άθλους για να την πλησιάσει, διακινδυνεύοντας και την ίδια του τη ζωή. Δεν είναι λίγα τα αρσενικά που μπλέκουν σε άγριους καβγάδες, χάνουν μάτια ή καταλήγουν κάτω από ρόδες των αυτοκινήτων. Αποτελεί γεγονός πως το 90% των γατών που τραυματίζονται θανάσιμα από αυτοκίνητα είναι αστείρωτα. Όταν ένας αρσενικός κυνηγάει μια θηλυκιά ή τρέχει να ξεφύγει από άλλους αρσενικούς, το τελευταίο που θα κάνει είναι να ελέγξει την κυκλοφορία στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για τα θηλυκά που τρέχουν να ξεφύγουν από ομάδες αρσενικών.

 

  • Η γάτα δεν το έχει βάλει σκοπό να κάνει οικογένεια:

Πολλοί αντιτάσσονται στη στείρωση για συναισθηματικούς λόγους προβάλλοντας δικαιολογίες που καθρεφτίζουν ξεκάθαρα τις δικές τους ανασφάλειες. Όχι, η στείρωση της γάτας δεν πρόκειται να επηρεάσει τη δική σας σεξουαλικότητα. Ο γάτος σας δεν φοβάται μην χάσει τον “ανδρισμό” του και η θηλυκιά σας δεν συνδέει το σεξ με τον έρωτα, όπως κάνουμε οι άνθρωποι. Οι γάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό: είναι προγραμματισμένες να αναπαράγονται κάθε φορά που η φύση επιτάσσει να ζευγαρώσουν.

 

  • Η στείρωση δεν παχαίνει:
Στείρωση Γάτου Αξιοπρεπούς

Και οι καλοί κάποια στιγμή κουράζονται…

Δεν πρέπει υπάρχει μεγαλύτερο στερεότυπο για τις γάτες. Από το πολύ φαΐ και την έλλειψη άσκησης θα πάρει το κατοικίδιό σας κιλά, όχι από τη στείρωση! Αν παίζετε μαζί του, φροντίζετε να κινείται και παρακολουθείτε την ποσότητα της τροφής του, το μόνο σίγουρο είναι πως θα διατηρήσει το ιδανικό του βάρος, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Αντιθέτως, η στείρωση θα το προφυλάξει από ανεπιθύμητες αλλαγές στον σωματότυπο. Για παράδειγμα, οι αστείρωτοι αρσενικοί γάτοι αναπτύσσουν μεγάλα μάγουλα λόγω των αδένων τους και μεγάλους ώμους λόγω της τεστοστερόνης. Επιπλέον, μια κολλώδης μαύρη ουσία φερομόνων θα εμφανιστεί στη βάση της ουράς τους, κάνοντας το τρίχωμα σε αυτή την περιοχή λιπαρό με υφή ματ.

 

  • Οι αποικίες στειρωμένων γατών είναι πιο μικρές και πιο σταθερές:

Στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων είναι τεράστιος, μια γειτονιά έχει κατά κανόνα περισσότερες γάτες από όσες της αναλογούν. Κάποιοι γείτονες τις ταΐζουν – με αποτέλεσμα οι γάτες να εξαρτώνται από αυτούς για την επιβίωσή τους – ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που διαμαρτύρονται, καταγγέλλουν, απειλούν και ενδεχομένως καταφεύγουν στην αποτρόπαια πράξη της δηλητηρίασης. Και στις δυο περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να βρεθούν καλά σπίτια για τόσα ζώα, η μόνη λύση είναι η στείρωση, προκειμένου να μειωθεί ο γενικός πληθυσμός. Τα στειρωμένα αδέσποτα είναι αξιωματικά πιο υγιή και ο πληθυσμός τους παραμένει σταθερός, καθώς δεν αποτελούν πόλο έλξης για νεοφερμένους κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, αλλά και γιατί η τροφή επαρκεί μόνο για συγκεκριμένο αριθμό γατών, με αποτέλεσμα να επέρχεται ισορροπία στο αστικό οικοσύστημα. Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όταν τα αδέσποτα φεύγουν από μια περιοχή, σύντομα τα διαδέχονται άλλα. Όταν όμως υπάρχει ένας μικρός και σταθερός πληθυσμός από υγιή και στειρωμένα ζώα, δεν έρχονται καινούργια.

 

  • Μας συμφέρει και οικονομικά:

Η στείρωση γίνεται μόνο μία φορά και κοστίζει λιγότερο από ένα δείπνο σε εστιατόριο. Επίσης, θα κοστίσει σαφώς λιγότερο από τα κτηνιατρικά και τις ειδικές τροφές για μητέρα και νεογέννητα και πολύ λιγότερο από τις θεραπείες στις οποίες θα αναγκαστεί να υποβληθεί το κατοικίδιό σας – αρσενικό ή θηλυκό- αν κολλήσει κάτι από άλλα αδέσποτα ή χτυπηθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο.

 

  • Το κατοικίδιο δεν είναι ούτε πειραματόζωο ούτε παιχνίδι:

Το να αφήνετε τη γάτα σας να κάνει μικρά, τα οποία δεν σκοπεύετε να κρατήσετε –ιδίως όταν υπάρχουν τόσα αδέσποτα- μάλλον ανευθυνότητα διδάσκει παρά οτιδήποτε σχετικά με το “θαύμα της ζωής”. Αν θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας για την αναπαραγωγή ή το ζωικό βασίλειο, υπάρχουν πάμπολλα εκπαιδευτικά βιβλία και DVD.

 

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

Sharing is Caring!

Comments are closed.